Popis albuma :
Posljednje dodano : Posljednji komentari : Najgledanije

Ulaz : Pretraga :
 

Home > Restauracije
Ami 6 berlina - restauracija


zz (3).jpg

Alan Zoubi iz Zagreba restaurirao je prvi Ami 6 berlina u Hrvatskoj.

129 slika, posljednja dodana Svi 16, 2011

Dy - restauracija u Mariboru


xoo-Fotogr.jpg

Fantastična Miranova limarenja Dyana u Mariboru koja graniče sa kiparstvom.

77 slika, posljednja dodana Lis 15, 2009

2cv - restauracije u Beogradu


DSCN2599 (Small).jpg

Davor Gabrić iz Beograda u slobodno vrijeme bavi se restauracijom Spačeka za članove kluba A

50 slika, posljednja dodana Ožu 16, 2009

2cv AK 400 - restauracija


LAKKKKKKKKKKKK12.jpg

265 fotografija restauracije 2cv furgona Tina Valjka - Borca iz Zagreba

267 slika, posljednja dodana Velj 08, 2009

2cv - restauracija


nara36.jpg

Restauracija Citroena 2cv člana kluba Ivana Botičkog iz Karlovca

64 slika, posljednja dodana Sij 22, 2009

2cv - restauracija


lom21.jpg

200 fotografija restauracije Citroena 2cv člana kluba Zvonimira Žukine iz Virovitice

201 slika, posljednja dodana Velj 05, 2009

2cv - restauracija


salko28.jpg

Restauracija Citroena 2cv člana kluba Ivana Šalkovića iz Zagreba

65 slika, posljednja dodana Sij 18, 2009

Ami - restauracija


40~3.jpg

Odlična restauracija Citroena Ami u Kopru.

40 slika, posljednja dodana Stu 25, 2005

Ds- restauracija u Jagodini


01.jpg

Obavezno pogledajte restauraciju Ds-a od Gorće

41 slika, posljednja dodana Sij 17, 2007

Ds - restauracija


3~11.jpg

Prića o žabi počiinje 1999. godine kada sam razgovarao sa sinovima koji će auto biti auto stoljeća. Ja sam rekao da za mene jedino je "Citroen" žaba, jer između svih automobila koje sam vozio jedino mi je ostala u sjećanju žaba. Normalno kao najbolji auto. Vozio sam ID-19 od 1967.-1970., bez ijednog kvara, osim dva bliska susreta koja sam sam skrivio. Par dana nakon razgovora moj sin Marko dade mi adresu na Hvaru, gdje se prodaje žaba i sinovi me nagovoriše. Vele u penziji si nemaš što raditi, eto ti posla. Normalno da me nije trebalo nagovarati. Zvao sam na Hvar i dogovorio da mi tadašnji vlasnik Perić Marko doveze žabu u Varaždin. Kad je rekao da je u voznom stanju to mi je bila garancija da je motor u redu i donekle hidraulika. Žaba je došla 08.10.1999. godine u dvorište, a meni je srce zaigralo. Ljubav na prvi pogled.
Sljedeći potez je bio dogovor sa mehaničarom koji je nekad radio na žabama i ostalim Citroenima. te zime je žaba bila kod mehaničara. Motor je bio u dobrom stanju samo smo promjenili platine, svječice i kablove svječica. Zatim smo krenuli od kotača i hidraulike. Dok smo čekali da stignu sve gumice za šttangu volana, razne gumene manžete koje sam naručio iz Diseldorfa od Dirk Sassena, pregledao je cijeli postroj. Na zadnjem kotaču promijenio je lager i na prednjem nosaču kotača (ruka) promijenjen je lager. Predihtao je svu hidrauliku. Većinu gumica "O" ring naručio sam kod "Gumiipexa" u Varaždinu.

Kada je mehaničar završio auto sam dopremio doma i sada nastupam ja. Sve sam rastavio što se rastaviti da: vrata, blatobrane, branike, krov, panel sa instrumentima i izvadio stolice i tepihe. Zatim sam počeo sa struganjem laka. Gdje god takneš svuda hrđa i zato sam odlučio sve očistiti do pleha (karoseriju, šasiju i sve plehove). Dok sam više od pola laka skinuo ručno, saznao sam da u blizini ima ko pjeskari, tako da je nešto i pjeskareno. Sve sam zaštitio sa antirost tekućinom i "Premier" zelenom zaštitnom bojom. Kad sam skinuo hladnjak radi lotanja, vidio sam da kod prednjih kočnica kapa ulje. Skinuo sam nosač getribe i kočione čeljusti u kojima su cilindri sa klipovima. Promjenio gumice u klipovima i sve natrag montirao (uspješno i bez mehaničara).
Ulje je kapalo i po pumpi i hidraulika koju sam uspješno predihtao. sve gumice naručio sam od "Gumiipex".
Dao sam napraviti razne limene profile za pragove, za prtljažnik i slično.

Sada je auto tek otišao kod limara, gdje smo vidjeli pravo stanje. Zadnji kraj sa podom iznova smo rekonstruirali. Pokrpano je sve na šasiji što je trebalo, montiran novi lonac auspuha i cijevi. Cijeli pod je zaštićen sa "ekstra body".
Nakon limara auto je opet došao doma gdje ga je čekala nova garaža. Opet nastupam ja. Cijelu šasiju i karoseriju sam obojio crnim lakom. Oblijepio karoseriju iznutra sa novim filcom. U međuvremenu sam kupio još jednu žabu (1975) i od nje sam uzeo prednji i zadnji branik.
Limar je poravnao limeni profil oko krova, zatim je krov polakiran. Prije montaže krova isti je tapeciran. Tapecirao sam i prtljažnik. Montirao sve ukrasne plehove na karoseriju, držaće vratiju. Montirao sam vrata i blatobrane i ostalo o otpremio auto na lakiranje.
Kada je došao doma (nakon dugog, dugog vremena) moj posao je montirati u vrata podizače prozora, stakla i brave,kvake i ostale ukrasne gume. U prednje blatobrane montirati farove. Izvana sam montirao ukrasne letve. Kada sam montirao sve otišao sam u Zagreb kod prijatelja koji mi je tapecirao sjedala i vrata. Postavio sam novi tepih i bilo je gotovo, nakon 3,5 godina, nakon mnogo truda i mnogo novaca. Nije mi žao. Sve što sam radio, radio sam sa zadovoljstvom. Sretan sam što sam produljio život jednoj dobroj žabi.
Sva ova montaža radila se ubrzano, jer se približavao dan proljetnog susreta "Citroen kluba Croatie u Zagrebu, na koji sam stigao kao novi član.
Iste godine napravili smo 4.000 km: 2 puta u Zagrebu na susretu, u Ljutomeru na susretu i u Varaždinu na auto reliju, gdje sam osvojio prvu nagradu u klasi automobila.
Bilo je i kvarova koje smo u hodu i popravljali.

63 slika, posljednja dodana Stu 25, 2005

DS restauracijski zavod u Tuzli


tuzla74.jpg

Restauracija DS-a u Tuzli prije 4 godine. Posao je preseljen u Sloveniju.

63 slika, posljednja dodana Pro 24, 2007

Hy - restauracija


9~9.jpg

Da se HY kombi može pronaći kod nas, nisam ni znao sve do susreta ljubitelja Citroen vozila u Kanegri u svibnju 2000. g. Došao sam prvi put na jedan takav susret sa svojim kamperom, prerađenim citroenom DS, i u kampu ugledao kombi HY našeg slovenskog kolege Vinka Nebeca. Moja prva reakcija je bila u znaku "ljubav na prvi pogled" prema tom vozilu. Naime do tada sam mislio da taj tip vozila postoji samo u francuskim filmovima pedesetih godina, jer u stvarnosti tj. na cesti ja ga nikad nisam vidio. Ne sjećam se da je takvo vozilo bilo prisutno na cestama u Dalmaciji. Bio sam veoma iznenađen kada sam od g.Vinka saznao da u Zagrebu postoje tri kombija. Danas vjerujem da je sudbina već tada umiješala svoje prste u tijek događaja, jer su se isti počeli odvijati kao da su unaprijed dogovoreni.
U lipnju, za vrijeme održavanja oldtimer susreta u organizaciji Oldtimer kluba Zagreb, obišao sam vozila HY koja su bila parkirana na jednoj livadi izvan grada. Radilo se o dva kombija HY kratke izvedbe i jedan HY duge izvedbe (prerada karoserije Curus iz Pariza što je sve uredno evidentirano na pločicama u vozilu). Vozila su bila parkirana na tom mjestu više godina i upotrebljavana su kao skladišta raznih dijelova.
Dogovor o kupnji vozila je ubrzo postignut i u kolovozu su sva tri kombija došlepana u moje dvorište. Dva su vozila dovedena u cijelosti dok je treći u Zagrebu rastavljen i izrezan te u sklopovima i dijelovima oplate dovezen.
Gledajući, u mom dvorištu dovezena vozila, činilo se da su to dva oronula starca, i teško je bilo uvjeriti bilo koga da ce se i uz veliki trud i novac moći nešto napraviti od njih. Za mene dileme nije bilo. To je naprosto bio izazov kojem se ne odolijeva. Odluka je donesena još ranije da se restaurira kombi HY duge izvedbe. Naime on je imao potpuno ispravan motor i mjenjač, a bio je već prije deset godina registriran kao vozilo za kampiranje. Od opreme imao je hladnjak Elektrolux i vebasto grijač francuske proizvodnje po licenci Eberspacher čiji uređaji su i danas instalirani i savršeno rade. Sve ostalo napravljeno je novo.
Vračanje u život započeto je u studenom 2000. godine, a povjereno je mom kolegi iz Kluba klasičnih automobila u Splitu, autolimaru Krešimiru Vrdoljaku iz Solina, velikom ljubitelju oldtimer vozila koji i sam posjeduje pet odlično uređenih oldtimera. Nikakve improvizacije prilikom restauracije nisu obavljene. Svi dijelovi oplate koji su pokazivali znakove hrđe odstranjeni su i zamijenjeni novim limovima ili dijelovima oplate izrezanog trećeg vozila, a svi profili kojih ima po četiri sa svake strane uzduž vozila zamijenjeni su novima zajedno sa rubnim dijelovima krova. Sve što se moglo zamijeniti novim zamijenjeno je. Nakon zaštite limova temeljnom bojom odnosno bešumnom masom, kitani su cement kitom odnosnom dvokomponentnim špric nanosom.
Varenju, kitanju i brušenju nije bilo kraja. Ipak nakon četiri mjeseca rada kombi je bio spreman za lakiranje. Lakiranje je obavljeno u lakirnici Peci auto lakirera Matas Nedjeljka u Kaštel Starom sa setom metalik boja i laka firme Sikens, na način da su u jednoj peci lakirani svi dijelovi koji su se mogli skinuti uključivo i vrata, a u drugoj peci samo vozilo.
Tijekom mjeseca travnja 2001. godine kombi se vratio u moje dvorište na daljnji posao. Sada već nitko, tko ga ranije nije vidio, nije mogao zamisliti njegov izgled po dolasku iz Zagreba, pa je tu od velike pomoći, njegov blizanac koji je još uvijek kod mene u stanju kako je dovezen, radi usporedbe, a i moja foto dokumentacija kojom sam popratio faze rada.
Montažu prozora, krovnih otvora, instalacija vode i odvodnje te plina i elektrike, izveo sam osobno tijekom travnja 2001. godine.
Uređenje interijera također sam obavio osobno u periodu svibanj-kolovoz. Sve je izrađeno od mahagonije vodootporne Šperploče debljine 1 cm osim obloge plafona gdje je upotrijebljena obloga od 4mm. Unutrašnjost sam izveo po vlastitim zamislima tako da volim kazati da u vozilu imam spavaču sobu za dvije osobe (120 x 185), tuš kabinu sa kemijskim WC-om i umivaonikom (80 x 80), ormar za odjeću (60 x 40), kuhinjski blok sa sudoperom, plinskim kuhalom, hladnjakom na plin (12 L) te ormarić za hranu + viseći elementi iznad kuhinjskog bloka (110 x 45), dnevni prostor sa stolom i dvosjednom klupom sa obje strane (160 x 90), te dječjim leA3ajem iznad vozačkog i suvozačkog sjedišta, koji se za upotrebe jednostavno spusti sa plafona (160 x 95). Naravno ako je potrebno dnevni prostor se također formira u ležaj (190 x 95). Kompletna unutrašnjost lakirana je bezbojnim mat lakom Hempel u tri sloja što posebno ističe prirodnu boju i strukturu mahagonija. Svi prozori i krovni otvori kupljeni su u IMV Novo Mesto. Izolacija prostora izvedena je sa 3 cm debelim stiroporom odnosno krovni dio Armaflex plocama radi ovalnosti krova.
Ispod spavaćeg dijela, sa pristupom kroz stražnja vrata, ugradio sam rezervoar za vodu od 70 L, vebasto grijač te plinsku bocu. Tu je također i prostor za alat, rezervne dijelove, dizalicu i sl. Za otpadnu vodu iz umivaonika i sudopera ugradio sam ispod vozila odvojene rezervoare zapremine cca 50 L.
U 9 mjesecu 2001. godine kombi je registriran. Probne su vožnje obavljene u okolici i za vrijeme splitskog relly oldtimera krajem rujna. Budući da je sve bilo OK, 2002. godine krenuli smo u ozbiljnije vožnje. 27. i 28. 04. 2002. učestvovali smo na oldtimer susretu vozila u Rijeci te nakon petodnevnog obilaska Istre boravili smo u Kanegri 04. i 05. 05. 2002. godine, gdje smo u konkurenciji od cca 200 vozila osvojili medalju za najljepši auto na susretu. Naravno sljedeće putovanje odvelo nas je preko otoka Paga i Raba, na susret ljubitelja Citroen vozila u Tribalj Vinodol.
Prva putovanja od cca 2 500 km prošla su bez ikakvih problema, A to znaci da HY ide dalje. Priložene fotografije govore ono što nisam uspio napisati. Treba ih pažljivo proučiti da bi se shvatio opseg napravljenog posla.
OSNOVNE KARAKTERISTIKE MOJEG VOZILA JESU:
Prerađeni model HY u karoserijskoj radionici Curus u Parizu produženi model D 5.80 m (osnovna verzija je duga 4. 20 m) i širina vozila 2m, visina unutra 1.82m godina proizvodnje 1968. (podaci su preuzeti sa pločice u kabini)
Motor 1911 ccm, 33 kw, 3 brzine, max. brzina 96 km/h. Benzin
Karakteristično je ogibljenje ovog kombija sa torzionim oprugama naprijed i natrag a to mu daju nisko težište i udobnu vožnju.
Proizvodio se od 1946. do 1981. godine. Ukupno je proizvedeno 490 165 kom. U povijest je ušao kao jedan od prvih kombi vozila sa prednjim pogonom, jednovolumenski kombi sa prepoznatljivim designom i izbočenom prednjom "njuškom" čiji oblik su danas preuzeli svi proizvođači kombi vozila.

31 slika, posljednja dodana Stu 28, 2005

16 albuma na 2 stranici(a) 1